mladý muž za volantem - jak vybrat první auto

Jak vybrat první auto

Spolehlivé, bezpečné, kompaktní, s nízkou spotřebou. Snadno se s ním manévruje a parkuje. Pár ťukanců se na něm ztratí. Náhradní díly jsou dostupné a levné, stejně jako povinné ručení. Podobně bychom mohli shrnout, jak vypadá nejlepší první auto. Splňuje to třeba Škoda Fabia nebo VW Golf.

První auto do velké míry ovlivňuje, jak rychle se vyjezdíte a jestli si čas strávený za volantem užijete. Vybírejte spolehlivý a bezpečný vůz, který se snadno ovládá. Když budete neustále řešit problémy –⁠ ať už kvůli poruchám nebo složitému parkování, můžete si řízení hned od začátku znechutit.

Při stanovení rozpočtu na první auto nezapomeňte na provozní náklady – pohonné hmoty, pravidelný servis, zákonné pojištění. Cena povinného ručení se odvíjí od modelu i výkonu auta, a pro mladého řidiče bez bonusů může být její výše nepříjemným překvapením.

První auto po autoškole

Koupit si jako první auto nový, nebo ojetý vůz? Pro začátečníky se obvykle doporučuje ojetina. Nemusí vás tolik trápit každý škrábanec, ani občasné proklouznutí spojky. Rozhodně byste ale neměli vybírat mezi úplnými vraky –⁠ mívají drahé opravy a pokulhávají v bezpečnosti.

Při výběru ojetého auta se nedívejte jen na počet najetých kilometrů. Vysoký nájezd automaticky neznamená horší stav auta. Naopak staré auto s nízkým nájezdem může značit stočený tachometr. Ideální je kupovat ojeté auto přes známé, abyste věděli, jak se o něj předchozí majitel staral. Případně si do bazaru přizvěte mechanika, který vám stav auta prověří.

Pokud se rozhodnete pro nový vůz, musíte si připravit vyšší částku. Na druhou stranu vám na něj platí záruka a prvních pár let se obejde bez větších investic. Také spotřeba bývá nižší. Moderní technologie zvýší vaši bezpečnost i komfort. Navíc spoustu řidičů nové auto motivuje k tomu, aby se k němu chovali hezky a při řízení se víc snažili.

Na nové auto vám nesmí chybět havarijní pojištění

Ani při sebevětší opatrnosti se první jízdy neobejdou bez škrábanců a menších kolizí. Proto se u nového auta vyplatí havarijní pojištění. Z toho vám pojišťovna zaplatí škody na vašem autě, když zaviníte dopravní nehodu. A přijde vhod i tehdy, když vám nějaký závistivec objede auto klíčem.

Na prvním místě bezpečnost a spolehlivost

Obzvlášť před koupí ojetého auta se zajímejte o jeho bezpečnost a spolehlivost. První auto by mělo být vybaveno alespoň základními bezpečnostními systémy –⁠ airbagy, ABS a ESP. Nekupujte auto po velké bouračce, při níž se poškodil motor, nápravy nebo nosné prvky. Takové auto ani po opravě nemusí být bezpečné.

Stejně tak si před koupí projděte recenze a fóra, kde se rozebírá spolehlivost daného auta. Některé modely, nebo dokonce jen specifické motorizace, jsou notoricky známé svojí poruchovostí. Vyhýbejte se také autům s nejasnou historií.

Náš tip

Nejporuchovější vozy roku 2022

Německý autoklub ADAC každoročně sestavuje statistiku nejporuchovějších vozů podle toho, kolikrát k nim museli vyjíždět asistenční služby v přepočtu na 1 000 registrovaných vozidel. V roce 2022 nechali své majitele ve štychu nejčastěji tyto modely:

  • Smart Forfour,

  • Renault Clio rok 2014–⁠2015,

  • Mercedes Citan,

  • Toyota C-HR

  • Ford S-Max rok 2016–⁠2018,

  • Opel Insignia,

  • Seat Alhambra,

  • Toyota RAV4

  • Fiat Ducato.

Výkonu tak akorát

Možná vás láká pořídit si jako první auto nabušený sporťák, ale začátečníkům se 300 koní jen těžko krotí. Silné auto láká k rychlé jízdě, a to se může vymstít. Navíc má vyšší spotřebu paliva. Na druhou stranu ani slabé auto není hned po autoškole ideální. Třeba při předjíždění vás může dostat do problémů, zvlášť když ještě nemáte dobrý odhad. Vybírat o něco výkonnější auto radí i youtuber Robin Valeš v podcastu Nepodceňto. Optimální výkon se pohybuje kolem 80 kW, resp. 100 koní.

Benzin nebo nafta?

Do rozhodování, jak vybrat první auto, vstupuje i volba paliva. Benzin nebo nafta? Zvažte, kde a jak budete s autem jezdit. Benzinové motory se hodí na krátké vzdálenosti po městě, obvykle nabízí lepší zrychlení a momentálně i levnější pohonné hmoty. Dieselové motory se vyplatí pro dlouhé vzdálenosti a jízdu po dálnici, kdy jsou úspornější. Hlavně ty starší ale mohou být problematické, a to jak kvůli emisím, tak kvůli vyšší náchylnosti na poruchy.

„To je moje první auto!“ Značka a model se musí líbit i dobře sloužit

Značku a model vybírejte nejen podle toho, co se vám líbí –⁠ i když samozřejmě první auto po autoškole byste měli mít rádi. Vezměte v úvahu i to, jak snadno ho opravíte. Levné a dostupné náhradní díly má třeba Škoda Fabia a Octavia nebo VW Golf. Za díly si připlatíte u japonských značek Nissan nebo Mitsubishi, stejně jako u luxusnějších značek Audi nebo BMW. Ty se prodraží i na pojištění vozidla.

Spočítejte si cenu povinného ručení

Na kolik by vás vyšla pojistka u Fabie a na kolik u vysněného BMW? Zadejte údaje o autě do online kalkulačky a spočítejte si cenu povinného ručení. Snadno si porovnáte nabídky pro různá auta od různých pojišťoven.



Pro začátečníky jsou ideální menší a kompaktní modely, se kterými se snadno manévruje a parkuje. Hodně záleží i na tom, v jakém autě jste dělali autoškolu, a tedy na co jste zvyklí. Kombíky, SUV a dodávky bývá lepší nechat na dobu, až budete vyježdění. Před koupí si vyzkoušejte ovládání vozu, jaký je z něj výhled, jak vám vyhovují možnosti nastavení volantu, sedaček a zrcátek. V prvním autě se musíte cítit pohodlně, abyste se mohli plně soustředit na řízení.

I první auto si zaslouží lepší výbavu

I doplňková výbava vám může zpříjemnit, a tím pádem urychlit řidičské začátky. V létě přijde vhod klimatizace, při nácviku parkování se zas budete cítit jistěji s parkovacími senzory. Podle statistik AAA Auto si mladí řidiči do 30 let stále častěji potrpí na lepší výbavu.

V roce 2021 měla auta zakoupená v tomto bazaru mladými řidiči následující výbavu:

  • 58 % tempomat,

  • 57 % multifunkční volant,

  • 47 % vyhřívané sedačky,

  • 34 % parkovací senzory.

Stále oblíbenější je také asistent rozjezdu do kopce, automatické parkování či automatické zastavení před překážkou.

Cena prvního auta

V bazaru pořídíte malé ojeté auto už od 20 000 Kč, ale musíte počítat se stářím kolem 20 let a nájezdem přes 200 tisíc kilometrů. V ceně kolem 100 000 Kč už je výběr o dost širší, pořídíte malé auto v základní výbavě cca 10 let staré s nájezdem kolem 100 tisíc kilometrů –⁠ např. Škoda Fabia nebo Citigo, Opel Corsa nebo VW Polo.

Do pořizovacích nákladů připočtěte i cenu povinného ručení. Ročně vás vyjde v průměru na 6 000–⁠8 000 Kč. V tabulce vidíte průměrnou cenu pojištění u nejčastěji pojišťovaných aut mezi mladými řidiči 18–⁠29 let na portálu Srovnejto.cz.

nejoblíbenější-auta-mezi-mladými-řidiči

nejčastěji pojišťovaná auta mladými řidiči do 29 let a jejich průměrné ceny pojištění přes kalkulačku Srovnejto.cz v období leden–září 2023 

Nejlepší první auto

Jako nejlepší první auto se profilují menší, dostupná a spolehlivá auta –⁠ například Škoda Fabia, VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio, Ford Focus, VW Golf nebo Suzuki Swift. To ale neznamená, že taková auta si mladí řidiči opravdu pořizují. Podle statistik prodejce ojetých vozů Auto ESA mezi mladými řidiči patří k nejoblíbenějším modelům BMW 3. řady nebo Audi A4. „Naše data ukazují, že mladí lidé mají tendenci upřednostňovat sportovní a luxusní vozy,“ říká Filip Kučera, marketingový manažer Auto ESA pro TN.cz.


Model vozuPodíl kupujících do 30 let

BMW Řada 3

52,5%

Audi A4

48,1%

Audi A3

42,7%

Seat Leon

38,4%

VW Golf

37,0%

VW Passat

35,2%

Škoda Rapid

31,5%

Škoda Octavia II

30,6%

Seat Ibiza

30,6%

Škoda Octavia III

30,2%

Zdroj: Auto ESA, 2023


Náš tip

Ušetřete na pojištění auta

Provoz auta může být poměrně drahá záležitost. Pokud ale víte, jak na to, dokážete ušetřit spoustu peněz. Povinné ručení i havarijní pojištění nabízí pro vás i váš vůz spoustu výhod, od kterých se však odvíjí i jejích cena. Tu ovlivňuje hned několik faktorů, které lze do jisté míry ovlivnit. Pojďte si s námi přečíst, co vše můžete udělat pro příznivější cenu svého pojištění.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?