Zapalování plynového sporáku

Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

2. 12. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

Základem jsou spotřebiče

Zemní plyn má vysokou výhřevnost a přijatelnou cenu, a proto proudí trubkami do většiny českých domácností. Někde slouží pouze na vaření, jinde také ohřívá vodu v kotlích a často vytápí celý byt nebo dům. Toto bezbarvé a beztvaré palivo je dražší než dřevo, ale levnější než elektřina z fosilních a jaderných elektráren. Přesnou cenu vám spočítá dodavatel, od nějž plyn kupujete. Přitom zohlední vaši přesnou či předpokládanou spotřebu.

Tip

Na českém trhu působí desítky různých dodavatelů. Jde například o společnosti innogy, Pražská plynárenská, ČEZ, E.ON, Centropol, MND, EP Energy Trading a další. Podívejte se do naší kalkulačky, jak se jednotliví dodavatelé liší svými cenami a dalšími smluvními podmínkami. Stačí, když zadáte účel, ke kterému zemní plyn používáte a kolik lidí žije ve vaší domácnosti. Kalkulačka následně odhadne vaši spotřebu a spočítá cenové nabídky.

Jak se převádí m3 na kWh

Spotřebu zemního plynu měří plynoměry, které jsou nainstalovány ve všech odběrných místech. Na jejich displejích uvidíte, kolik metrů krychlových (m3) neboli kubíků přiteklo trubkou. Ovšem kvalita zemního plynu se liší podle toho, jaké má chemické složení. Spalné teplo každého kubíku závisí také na jeho hustotě, respektive na okolní teplotě a tlaku.

Dodavatelé proto převádějí kubíky na energetické jednotky


  • kilowatthodiny (kWh) nebo 

  • tisícinásobné megawatthodiny (MWh).



Příklad

Českými plynovody přitéká směs norského a zámořského plynu. Kubík obsahuje průměrně 10,81 kWh energie. Běžná domácnost spotřebuje asi 766 m3/rok. Pokud bydlí ve stinné nížině, kde je poměrně vysoký tlak a nízká teplota, plyn má relativně vysokou hustotu a dodavatel započte adekvátní objemový koeficient – například 1,01. Následně vyfakturuje 766 m3 x 10,81 kWh/m3 x 1,01 = 8 363 kWh energie.


Průměrná spotřeba plynu v bytě při vytápění

Pro staré domy jsou typická plynová kamna, která však mají nízkou účinnost. Pokud spálí 1 kWh zemního plynu, na vytápění využijí asi 0,77 kWh a zbylou energii okamžitě vypustí do venkovního vzduchu. Chátrajícím objektům navíc chybí pořádná tepelná izolace, a proto rychle ztrácejí teplo. Příjemná pokojová teplota bývá vykoupena vysokou spotřebou – na každý metr čtvereční užitné plochy padne přes 260 kWh zemního plynu ročně. 

Naproti tomu moderní byty mají zesílené zdi a střechy, utěsněná okna a masivní dveře. Některé jsou vybaveny kondenzačním plynovým kotlem, který dosahuje vysoké účinnosti. Využívá nejenom samotné palivo, ale i svoje spaliny, a proto z 1 kWh zemního plynu vyrobí až 1,10 kWh tepla. Tomu odpovídá nízká spotřeba. Nejmodernějším bytům stačí méně než 15 kWh/m2/rok, aby po celou topnou sezónu udržovaly pokojovou teplotu kolem 20 °C. 

BytSpotřeba plynu při vytápění

Zastaralý

přes 260 kWh/m2/rok

Průměrný

135 kWh/m2/rok

Moderní

méně než 15 kWh/m2/rok

Průměrná spotřeba plynu v bytě při ohřevu vody

Nyní se zaměřme na spotřebiče, které ohřívají životodárnou tekutinu. Pračka a myčka jsou sofistikované stroje, a proto fungují na elektřinu. Vodu však levněji ohřejete zemním plynem. V koupelnách proto častěji stojí plynové atmosférické kotle, nebo účinnější plynové kondenzační kotle, než elektrické bojlery. Nicméně nejdůležitějšími aktéry zůstávají lidé, kteří ovládají svoje technologie.

V úsporných domácnostech jsou kotle nastaveny tak, aby ohřívaly vodu například na 50 °C, zatímco jinde teplota dosahuje až přes 90 °C. Rozdíly existují také v osobní hygieně. Hádejte, kolik vody odteče v typické pražské nebo valašské domácnosti. Na Pražana připadá 111 litrů/den, zatímco obyvateli Zlínského kraje postačuje 77 litrů/den. Pokud ohřívají vodu zemním plynem, vedle jejich vodoměrů se otáčejí také plynoměry.

BytSpotřeba plynu při ohřevu vody

Nehospodárný

1 910 kWh/rok na osobu

Průměrný

1 430 kWh/rok na osobu

Úsporný

méně než 955 kWh/rok na osobu

Průměrná spotřeba plynu na vaření

Přesuňme se do kuchyně, abychom srovnali energetické náklady na teplou domácí stravu. Když na hodinu pustíte 1 hořák plynového sporáku, spotřebujete 1 až 7 kWh energie. Přesná spotřeba se odvíjí od příkonu vašeho spotřebiče, který můžete zapnout na maximum nebo ztlumit. V reálném životě se však lišíme spíše svým životním stylem než velikostí plynového plamene. 

Typičtí čeští senioři nechodí do práce, ani nemají peníze na drahé restaurace, a proto si vaří nebo pečou doma. Přitom spotřebují více zemního plynu než jejich potomci. Mladé rodiny tráví všední dny na pracovištích a ve školách, takže obědvají například v závodních a školních jídelnách. Nezadaní zaměstnanci a podnikatelé mají ještě pestřejší program, do společnosti příležitostně vyrážejí také večer, takže v hektické dny doma ani nevečeří. 

BytSpotřeba plynu na vaření

Senioři

475 kWh/rok na osobu

Mladá rodina

180 kWh/rok na osobu

Mladý pár

méně než 180 kWh/rok na osobu

Ukázkový výpočet spotřeby plynu v malém bytě

Češi preferují soukromí a pohodlí, ale zároveň šetří. Průměrnou tuzemskou domácnost ještě v minulém století obývali 3 lidé, nyní žijeme nejčastěji v párech. Nejfrekventovanější jsou byty o ploše 60 až 80 metrů čtverečních. Vytápíme zejména zemním plynem, jehož spotřeba však v energetické krizi klesá.

Spočítejme tedy modelový příklad pro pár, jehož byt zabírá 60 m2. Na plynu vaří, stejnou komoditou taky ohřívá vodu a vytápí. Přitom spotřebuje kolem 11 320 kWh/rok. Kdybychom tuto sumu rozpočítali, vyjde 8 100 kWh na vytápění, 2 860 kWh na ohřev užitkové vody a 360 kWh na vaření. V konkrétních příkladech ovšem záleží na tepelné izolaci, technologiích, preferované pokojové teplotě a dalších faktorech.

BytCelková spotřeba plynu

Nákladný

přes 20 370 kWh/rok

Průměrný

11 320 kWh/rok

Nízkoenergetický

méně než 3 170 kWh/rok

V tabulce vidíme, že malé nezateplené byty jsou navzdory svojí prostorové úspornosti energeticky nákladné. Pro srovnání, uvedený pár by v moderním rodinném domě o ploše 100 m2 pravděpodobně nespotřeboval více než 5 000 kWh zemního plynu za rok.


Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu nabízí dodavatelé?

Spočítejte si v naší kalkulačce, jaké ceny plynu vám momentálně nabídnou jednotliví dodavatelé.

Jak zkontrolujete svoje vyúčtování

Až vám přijde souhrnná celoroční faktura, přepočítejte svoji spotřebu zemního plynu. Všechny potřebné údaje bývají napsány ve vyúčtování, ale pro jistotu mrkněte také na displej svého plynoměru.

  1. Podívejte se na plynoměr a zkontrolujte, zda dodavatel ve faktuře neuvádí větší celkový naměřený objem v m3. Případnou chybu reklamujte. Jinak pokračujte ve výpočtu. 

  2. Odečtěte objem, který byl naměřen minule, aby vám vyšla aktuální spotřeba v m3.

  3. Následně násobte objemovým koeficientem a spalným teplem. Konečně vám vyjde spotřeba v energetických jednotkách.

Příklad

Můj dodavatel ve faktuře uvádí, že plynoměr naměřil 15 431 m3. Měřidlo ve skutečnosti ukazuje trochu více, protože vyúčtování má drobné zpoždění.

  • Plynoměr při minulém vyúčtování napočítal 14 025 m3, takže aktuálně zaplatím 1 406 m3 (15 431 − 14 025 m3).

  • Objemový koeficient činí 1,0131 a spalné teplo je 10,7027 kWh/m3.

  • Takže násobím 1 406 m3 x 1,0131 x 10,7027 kWh/m3 = 15 245,12 kWh zemního plynu.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?